Nincs aktuális esemény.
Projektadatok PDF Nyomtatás E-mail

A projekt neve:
Speciális járműgyártási szakirány (Automobil Produktion) részleges német nyelvű digitális technikára alapozott korszerű tananyagának kidolgozása, a gépészmérnök BSc képzés keretén belül, járműipari igényekre alapozva

Projektazonosító:
TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0007

A projekt időtartama:
2010. március 1. - 2011. augusztus 31.

Kedvezményezett:
Széchenyi István Egyetem (Konzorciumvezető)
9026 Győr, Egyetem tér 1.

Kecskeméti Főiskola (Konzorciumi partner)
6000 Kecskemét, Izsáki út 10.

Közreműködő szervezet:
OKM Támogatáskezelő Igazgatóság
1055 Budapest, Bihari J. u. 5.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
77.202.400.- Ft

A projekt teljes költsége:
96.503.000.- Ft

 
A projekt célja PDF Nyomtatás E-mail

A BSc-szintű gépészmérnök képzés keretén belül egy speciális járműgyártási szakirány korszerű tananyagának kidolgozása, részben külföldi tananyagok alapján, többségében saját fejlesztés révén, konzorciumi együttműködésben a Kecskeméti Főiskolával (a SZE-Győr a projektgazda). A két intézmény ezáltal harmonizálja gépészmérnök BSc képzését – egységes lesz mind a tartalom, mind a követelményrendszer, teljes átjárhatósággal.


A fejlesztés elemei:
- igényfelmérés
- tananyag-kidolgozás előkészítése
- külföldi tananyagok adaptációja
- a teljes tananyagrendszer kidolgozása
- disszemináció

 
A projekttevékenység bemutatása PDF Nyomtatás E-mail

A két érintett felsőoktatási intézmény régiójában számos német anyanyelvű autóipari beszállító vállalat települt meg, ez indokolja az új tananyag kidolgozását. Győrben az Audi, Kecskeméten a leendő Mercedes-gyár igényeinek kell elsődlegesen megfelelniük a helyben képzett gépészmérnököknek. A versenyképesség érdekében a térségben működő járműipari vállalatok is be lesznek vonva a projektbe, így valós igényekre, naprakész szemléletre épül majd a képzés.

A tervezett 14 tantárgy képzési anyaga közül 3 külföldön már alkalmazott tananyagok licencvásárlásával, a fennmaradó 11 tantárgy anyaga pedig saját fejlesztés által jön létre.

Hangsúlyos elem a digitális jelleg: ingyenesen hozzáférhető on-line tankönyvek jelentik a projekt kimenetét. A feladatok megvalósulását projektmenedzsment szervezet irányítja, melyben mindkét felsőoktatási intézmény szakemberei helyet kapnak – az irányító bizottságot a SZE döntéshozói alkotják.

A tananyagok kidolgozásában és lektorálásában külföldi szakértők is közreműködnek (Technische Universität Chemnitz, Hochschule Albstadt-Sigmaringen).